Sări la conţinut

Nonsensul „materia religie”

noiembrie 13, 2012

Revin cu o mai veche durere de-a mea: ce legătură are dom’ne şcoala cu religia??? Că mie mi se pare absurd să-mi trimit copilul la şcoală să înveţe despre sfintele moaşte sau despre sfînta intoleranţă religioasă faţă de alte culte! Şi în nici un caz nu doresc ca el să ştie pe de rost  rugăciuni către sfinţi sau din ce se compune mirul. Istoria religiilor mi s-ar părea o „materie”, fiind predată bineînţeles de către un profesor de istorie, da „religia” ca materie este un nonsens absolut. Chiar şi facultatea de teologie, indiferent cărei religii aparţine, nu mi se pare altceva decît o aberaţie!

De cînd a început clasa a 5-a, clasa lui Cosmin are un nou profesor la religie ortodoxa. Prin lege(a absurdă încă existentă în România), dacă nu te declari la începutul anului şcolar ca aparţinînd altui cult religios, şcoala te înscrie automat la ora de religie a cultului ortodox. Pentru că am uitat să fac cerere de „scutire” de religie la începutul anului şcolar, Cosmin a trebuit sa participe la ora de religie. Unde a fost întrebat de către profesor ce religie are. Cosmin a răspuns că nu are nici o religie, răspuns care a fost considerat inacceptabil de către profesor. Şi de către colegii de clasă. A fost scos în faţa clasei şi interogat 40 minute cum este posibil ca el să nu aparţină nici unei religii. Ba chiar au început să-i înşire pe rînd (profesorul şi colegii de clasă) toate denominaţiunile creştine pe care le ştiau, trecînd apoi la celelalte religii necreştine…

După masă l-am sunat pe diriginte ca să discut cu el despre această situaţie şi dumnealui, foarte surprins, mi-a spus că şi lui i se pare incredibil să nu aparţinem nici unei religii! Şi că nu se poate să fac cerere pentru scutirea copilului de ora de religie!

Drept pentru care am sunat la Ministerul Învăţămîntului şi de acolo am primit confirmarea a ceea ce ştiam din anii anteriori, şi anume că orice părinte care doreşte ca să-şi scutească copilul de ora de religie o poate face depunînd o simplă cerere la secretariatul şcolii.

A doua zi m-am dus la secretariat, am depus cererea, secretara mi-a confirmat că da, ştie despre directiva Ministerului, etc.

Buuun. Azi îmi vine Cosmin de la şcoală contrariat: „mami, nu m-ai scos de la religie?”  „Ba da.” „Păi m-au pus să particip. Şi iar m-a ţinut proful în picioare jumate ora să mă întrebe cărei religii aparţinem, şi să-mi spună că este imposibil să nu aparţinem nici unei religii, că el n-a mai auzit aşa ceva în viaţa lui!”

Drept urmare mîine mă duc să-i confirm personal profului de religie că NU APARŢINEM NICI UNEI RELIGII OFICIALE SAU NEOFICIALE şi că, spre deosebire de el, căruia (sincer sau nu ) îi pasă de „religie” că doar de pe urma ei papă, mie nu îmi pasă nici cît negrul sub unghie de nici o formă legală sau ilegală de a te închina divinităţii în grup sau aparţinînd unui grup, după nişte reguli stabilite de către alţi oameni, cu alte cuvinte mă doare fix în patină de „religie”.

Reclame

From → De of şi-amar

21 comentarii
 1. orice părinte care doreşte ca să-şi scutească copilul de ora de religie o poate face depunînd o simplă cerere la secretariatul şcolii.

  Deci si eu daca nu vreau ca copilul meu sa fie indoctrinat cu religia ateista, am voie sa depun o cerere la secretariat si sa fie scutit de orele ge biologie, literatura, fizica, biologie, educatie civica si oriunde este propagata aceasta religie??

  • Daca tu crezi ca a invata fizica si chimie este egal cu a fi ateu, cred ca nu te poate obliga nimeni sa-ti trimiti copiii la scoala. Pur si simplu renunti la alocatie, ca asta ar fi consecinta netrimiterii lor la scoala, si-i tii acasa sau, si mai bine, ii trimiti direct la minastire.

   • Deci ori sint indoctrinati cu religia ateista ori ii duc la manastire, alta solutie nu am? Atunci cind ni se spune ca pamintul e de milioane de ani, ca ne tragem din maimuta, etc. ne lasam indoctrinati. Daca unii parinti au dreptul sa-si scuteasca copilul de la ora de religie crestina, de ce nu ar avea si alti parinti dreptul de a-si scuti copii de la orele de indoctrinare ateista? Ar fi foarte corect!

    PS. E foarte haios ce spui, statul te obliga sa-ti trimiti copiii la scoala.Nu recunoaste alta forma de invatamint.

    Pentru ca nu stau in Romania, nu primesc alocatie. Si inca ceva foarte important: cu adevarat imi tin copiii acasa sa-i invat, doar nu o sa-i las sa fie indoctrinati de catre atei. Diferenta este ca parintii romani nu pot face asa ceva 🙂

   • E alegerea ta sa-i tii acasa si sa-i educi tu. Eu am ales sa-i trimit la scoala sa invete, dar una este sa-i explic copilului acasa ca nu ne tragem din maimuta si sa-i dau argumente de ce, si alta este sa-l consolez dupa ce a fost scos in fata clasei si interogat de ce nu apartine vreunei „religii” si de ce nu este botezat. Acesti asa-zisi profesori de religie sint fie habotnici fie habar n-au de psihologia copilului. Inclin sa cred ca amindoua. Asa ca refuz sa-l las sa fie umilit in fata clasei ca nu stie crezul pe de rost sau ca habar n-are in ce directie se face crucea. Sint ferm convinsa ca nu va fi niciodata scos in fata clasei la ora de biologie sa fie interogat daca crede sau nu ca ne tragem din maimuta. Cit despre homeschooling, am inteles, esti adepta acestui mod de viata, iti place, il consideri net superior altor metode de educare a copiilor. E alegerea ta. Eu una nu mi-as dori asta nici daca as avea posibilitatea, cu toate riscurile scolii publice, deoarece imi iubesc (si) jobul, ma simt foarte bine si-mi incarc „bateriile” cind mai ies macar citeva ore pe zi din mediul „casnic” (de exemplu acuma ca sint in concediu de ingrijire a copilului imi lipsesc teribil cele 6 ore zilnice de la serviciu) si consider ca mai am si alt rost pe lume decit acela de mama. Cu siguranta ca pot iesi oameni inteligenti si din scolile publice iar eu sint ferm convinsa ca ai mei copii vor fi suficient de destepti incit sa faca propriile alegeri cind vor avea virsta alegerilor. Insa tie tonul superior pe care ne dai cu tifla noua parintilor romani ca nu putem face homeschooling pentru ca nu ne-am permis sa emigram in SUA nu-ti face cinste ca si crestina… Parca crestinismul era sinonim cu umilinta si modestia… Sau nu?…

 2. Aici este problema: tu nu ai ales sa-ti trimiti copiii la scoala, esti obligata de stat. Si ba da, exista copii umiliti in fata clasei de biologie daca cumva spun ca sintem creati de DUmnezeu, nu evoluati dintr-o maimuta. Apoi, acasa nu poti combate tot ce se minte in scoala, pentru ca un parinte nu are posibilitatea sa stie ce ii preda profesorul.

  Nu dau tifla nimanui, stiu ca in Romania este ilegal. Aici am vrut sa arat ipocrizia celor care spun ca nu-s de acord cu orele de religie ortodoxa, dar daca un parinte nu este de acord cu orele de ateism este trimis imediat la manastire.

  Cine vorbea de religia mea aici?

 3. Si ca sa stii, daca exista in Romania parinti care nu doresc ca copiii lor sa invete materiile „ateiste” biologie, chimie, fizica etc, nu-i obliga nimeni cu adevarat sa-si trimita copiii la scoala. Renuntarea la minuscula alocatie e un pret mic pentru un obiectiv asa de mare cum este educarea odraslelor lor asa cum considera ei ca e mai bine, nu? Ca asta e singura consecinta (din cite stiu eu) a netrimiterii copiilor la scoala: pierd alocatia. Care e 42 lei de copil. Adica vreo 12 dolari.

  • Este alta problema la mijloc, nu alocatia. Cind ma refer ca statul te obliga ca sa-i dai la scoala, inseamna ca te penalizeaza daca nu-i dai. Nu despre alocatie vorbesc. Daca, de exemplu, un parinte renunta la alocatie si nu isi trimite copiii la scoala, ci ii invata acasa, conform Constitutiei, crezi ca cineva ii recunoaste diploma de absolvire a liceului? Poate da acesta la facultate? Nu. Adica esti penalizat, ori mergi pe cararea trasata de ei, ori suferi. Deci nu ai aceasta alegere, ca sa nu-ti trimiti copiii la scoala.

   • Pai la facultate nu va trebui sa invete tot materiile ateiste mai sus mentionate? Daca vrei sa iti feresti copilul total de invataturile lumii pai nici in facultate nu este suficient de matur ca sa faca singur propriile judecati! Adica in afara de facultatea de teologie care apartine cultului tau nu vad ce alta facultate ar putea face ca sa fie ferit de contactul cu tineri de alte convingeri decit el… Si ca sa predai cuvintul lui Dumnezeu in biserica nu ar trebui sa-ti fie necesara o diploma de facultate ci har! De asta zic ca facultatea de teologie, indiferent de care ar fi e o aberatie in sine! Eu nu as avea nimic impotriva orei de religie, pentru ca i-as putea explica eu acasa copilului ca rugaciunea catre sfinti este egal cu zero si semnul cruci nu te apara de bau-bau, si sigur am mai multa credibilitate in fata copilului meu decit acest profesor, daca insa „proful” de religie nu ar fi atit de prost incit sa umileasca un copil in fata clasei. In fine, daca tu crezi ca sint ipocrita pt ca prefer ca odrasla mea sa invete din ce este compus atomul in loc sa invete din ce este compus mirul, asta e. Nu-ti pot schimba convingerea si nici nu incerc. Fiecare cu alegerile si optiunile lui. Best wishes.

   • Nu ma intelege gresit, ce a facut preotul respectiv este dezgustator. Nu-i tin partea si nu sint de acord cu ce a facut. La fel, ca parinte, ai absolut tot dreptul sa-ti inveti copilul ce vrei despre existenta lui Dumnezeu. Dar acelasi drept trebuie sa fie respetat si parintilor crestini daca nu vor ca copiii lor sa fie indoctrinati cu propaganda ateista, fara ca imediat sa fie trimisi la manastire. Tu ai putea sa faci o cerere si copilul tau nu ar mai trebui sa frecventeze ora de religie. Poate un parinte crestin sa faca la fel? Nu. Descriminare, nu ti se pare??

    Apoi, am o fata in primul an la facultate. Stii care este diferenta? Ea deja recunoaste propaganda ateista. Crezi ca un copil de 10 ani este in stare sa dezbata cu profesorii de ce prima si a doua lege a termodinamicii dovedesc ca sintem creati si nu evoluati? Compara asta cu un tinar de 19-20 ani…..Asta fac in primii 18 ani, imi pregatesc copiii sa faca fata la curentele lumii si sa nu cada in plasa celor care incearca sa controleze pe altii. Nu vreau sa-i feresc de invataturile lumii, vreau sa-i pregatesc cum sa faca fata la acestea. E o diferenta, nu?

   • Sint convinsa ca si copiii mei si ai altora cu care parintii discuta liber si-i ajuta sa invete sa gindeasca vor stii cum sa faca fata celor care vor incerca sa-i manipuleze.

   • Mda, de aia socialismul e infloritor in Romania de 70 de ani incoace….De aia statul nu permite alora sa invete copiii, nu cumva sa isi piarda slujitorii…

 4. Ştii ce? Dacă te simţi mai bine avînd tu ultimul cuvînt, poftim, consideră că ai avut ultimul cuvînt. Pe mine nu mă interesează prea tare politica, nici socialismul din România şi nici alegerile din America. Fii fericită că eşti într-o ţară care îţi permite să faci homeschooling şi gata. Care-i baiu?!….

 5. Nu stiu cind ai plecat din Romania, dar abia acum, citind mai cu atentie comentariile tale observ ca tu esti convinsa ca in Romania majoritatea profesorilor sint atei. Ei bine, nu! Din ateismul fortat impus de statul comunist, romanii au trecut direct in extrema cealalta, adica se uita la tine ca la cea mai dezgustatoare creatura posibila daca faci imprudenta sa spui ca esti ateu! Nu mi s-a intimplat mie, pt ca eu nu sint atee, dar i s-a intimplat unei cunostinte de nenumarate ori, oriunde s-a iscat vreo discutie despre religie! Mai ca nu a fost linsat! Si iata,in Romania esti judecat chiar si daca refuzi sa te „inscrii” in vreun cult, darmite sa te declari ateu! Si sa stii ca majoritatea profesorilor romani, inclusiv cei de biologie, sint crestini convinsi! Asa ca…propaganda ateista de care vorbeai exista doar in teorie in Romania. In practica… parintii crestini romani nu au de ce se „teme”.

 6. Ioana permalink

  Cererea aceea se poate face pe o coala A4 scrisa de mana( asa cum se fac cererile de motivare a absentelor de catre parinti) sau este necesar sa merg la secretariatul scolii sa cer un formular sau ceva de genul acesta?

  • Daca imi amintesc eu bine am facut-o pe o coala A4. Nu stiu daca intre timp n-or fi introdus vreun formular special pt asta. Cel mai bine ar fi sa intrebati la secretariatul scolii.

 7. cristina permalink

  Eu consider ca asa cum Isus Hristos nu a obligat pe nimeni sa-l urmeze, ci a spus „daca voieste cineva sa ma urmeze, sa-si ia crucea si sa vina dupa mine” , asa si Biserica Ortodoxa nu ar trebui sa-si rezerve dreptul mai presus decat Hristos, „de a obliga”.
  Credinta nu te poate obliga nimeni sa o ai, iti este dat de sus sa o ai sau sa nu o
  ai. Religia este arma diavolului, cu ea a inselat o planeta intreaga, ea aduce ura, separa si invrajbeste oamenii, este rigida, rece si neiertatoare, pe cand credinta este pasnica, iertatoare si plina de mila.
  HRISTOS nu a adus si nu a lasat religii,
  el a adus iertarea si mantuirea, iar mantuirea se capata prin credinta, nu prin religia, biserica sau cultul din care faci parte. Preotii de atunci au dictat moartea Lui , cei de acum dicteaza religia obligatorie in scoli si cine stie ce mai urmeaza.
  Fetita mea de 6 ani sta pe holul cancelariei pentru ca nu face parte dintr-un cult. Faptul ca eu ma rog acasa impreuna cu ea, citim din Biblie si o invat despre Dumnezeu nu este suficient, Biserica considera ca poate face mai bine si mai mult. Profesorul de religie, invatatoarea si directoarea au refuzat sa modifice orarul, astfel incat fetita este
  obligata sa stea singura o ora pe holul cancelariei. Nu avem nevoie de religie ca sa credem in Dumnezeu, ci avem nevoie de credinta.

  • Are scoala biblioteca? Cere sa stea la biblioteca in ora respectiva. Noi asa am facut. Daca nu vor, fa o reclamatie catre ministerul educatiei, sa vezi ce repede vor gasi o solutie pentru ea. Nu lasa asa lucrurile, fetita se va simti umilita si pedepsita si cind va fi mare va fi tentanta sa mearga cu turma doar ca sa nu mai fie pusa in situatii neplacute. Rusine scolii. Fa publice numele scolii si invatatoarei. Nu ca blogul meu ar avea mult trafic, dar atita cit e, sa le faci publicitate negativa e suficient.

   • cristina permalink

    Scoala are biblioteca dar are un anumit program, nu am fost sa vad exact. Dar si asa, ce ar putea sa faca ea acolo ? fiindca inca nu stie sa scrie si sa citeasca si ma gandesc cu groaza ca asta va trebui sa faca pentru urmatorii 12 ani…!!!! trebuie schimbate lucrurile astea cumva. Eu doresc sa fie schimbat orarul astfel incat pentru ea sa nu fie un stres ziua in care are religie, mai ales ca sufera si de atac de panica, ii este frica sa stea singura, se panicheaza si face crize. Acasa nu pot sa ies nici pana in uscatorie sa intind rufele ca iese dupa mine si sta in usa si ma asteapta. Voi merge la scoala in zilele urmatoare cu o cere de modificare a orarului si voi cere sa-mi formuleze in scris refuzul lor si mai departe vad eu ce fac.
    Astept alte sfaturi, opinii…

    Multumesc pt interventie.

 8. Nu cred ca vor modifica orarul pentru un singur copil. Pe de alta parte, biblioteca are carti si pentru copilasii care nu stiu inca sa citeasca, cu poze, primele litere, etc, daca nu are poti sa ii cumperi tu una si sa i-o pui in ghiozdanel pentru ora respectiva, biblioteca are sala de lectura unde ea nu este singura, ci este supravegheata de bibliotecara, iar sansa de a dezvolta o pasiune pentru lectura (deoarece o ora intreaga nu are ce face decit sa se uite intr-o carte!) nu este deloc de negliat intr-o generatie de copii care nu mai citesc, ci doar se joaca pe tableta.

  • cristina permalink

   Astazi am fost din nou la scoala, am facut cererile si le-am dat invatatoarei. Ea o tinea intr-una pe-a ei, ca nu se poate modifica orarul, ca profesorul nu poate,….ca de ce ma deranjeaza ca sta fetita o ora pe holul cancelariei ca doar este si ea prin preajma si o supravegheaza, ca fetita nu i s-a parut nici speriata si nici nu parea sa se simta prost…si i-am spus ca decat sa stea o ora aiurea pe holul cancelariei, prefer in ziua in care are religie, sa doarma o ora mai mult sau sa o iau cu o ora mai devreme. Am scos cererile, i le-am dat si am spus ca daca la alte scoli s-a putut modifica orarul fara nicio problema si fara niciun efort din partea parintilor sau a profesorilor, cu siguranta reusiti si d-voastra sa faceti acest lucrum Am solicitat raspuns in scris in cazul unui refuz si am cerut sa motiveze si sa-mi comunice in scris temeiul legal in baza caruia au respins solicitarea mea.
   Sunt tare curioasa ce urmeaza….revin cu noutati !

   • cristina permalink

    Am reusit!!!!
    Astazi ne-a anuntat invatatoarea ca a modificat ora de religie, a pus-o in alta zi si la prima ora.
    Cat a trebuit sa insist pt ceva ce se putea face simplu si fara prea mare efort. Ideea este ca in tara asta cine-i smecher te face cu legea in mana, , daca nu-ti aperi drepturile si nu esti mai tare un pic, te mananca cainii!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Cooking Without Limits

Food Photography & Recipes

Ce să gătesc azi

''Caietul'' meu cu rețete, organizat pe categorii.

Cecile's Cuisine

A Blog about Easy, Healthy yet Delicious Recipes for Working Moms like me.

40 Something

What's next?

Zona de criza

In si dincolo de crize

Sergiu Somesan

Proza fantastica si SF

Jurnal de Cafenea

i m p e r f e c t i u n i, by takiss

DermPath Daily

Devoted to what everyone loves to see more of...SKIN!

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

Bisofficiallan

World in your eyes!

Lucy Visinescu's Blog

Informatii si sfaturi despre dinti si nu numai

Violeta Balan

De la o zi la alta

Semizeea

Cine poate sau are curaj să încerce să-i răpească femeii plăcerea de a se contrazice, de a se răzgândi și încă a avea dreptate, de a acționa contrar logicii proprii?

COJOCARII

Blog de Familie

%d blogeri au apreciat asta: