Sări la conţinut

”Dragostea pe primul loc”

octombrie 8, 2014

traducere din ”Baby Minds” by Linda Acredolo and Susan Goodwyn

”Cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru dezvoltarea emoţională, creşterea sentimentului de siguranţă şi a încrederii în sine a copilului tău, este să îi dăruieşti multă dragoste şi afecţiune.

Studii recente au demonstrat că beneficiile unei relaţii afectuoase a familiei cu copilul sînt mult mai mari decît se ştia pînă în prezent.

Interacţiunile afectuoase cu bebeluşul sau copilul mic nu doar că îi hrănesc dezvoltarea emoţională, dar ajută şi la dezvoltarea abilităţilor cognitive a acestuia.

Dr Stanley Greenspan, psihiatru pediatru la Universitatea George Washington, afirmă că bazele dezvoltării mentale ale copilului se află în aceste interacţiuni afectuoase de la începutul vieţii bebeluşului. Calităţile intelectuale, cum ar fi formarea ideilor, rezolvarea problemelor, gîndirea logică, folosirea simbolurilor şi învăţarea gramaticii sînt strîns legate de dezvoltarea emoţională a copilului prin ceea ce el numeşte ”conexiune inimă-creier”.

Probabil vă întrebaţi cum funcţionează o astfel de ”conexiune”. Dr Greenspan şi colegii săi explică: partea specifică a creierului care reglează emoţiile influenţează şi dezvoltarea abilităţilor cognitive ale copilului. Deci dezvoltarea unui circuit neural bogat cu ajutorul experienţelor afectuoase din primele clipe de viaţă este extrem de importantă pentru dezvoltarea intelectuală a copilului.

Deşi sugestiile pe care le vei găsi în următoarele capitole sînt destinate să te ajute să dezvloţi conexiunile intelectuale ale bebeluşului tău, securitatea sa emoţională ar trebui să fie întotdeauna prioritatea ta absolută. Energia intelectuală a unui bebeluş este liberă să exploreze lumea din jur şi să obţină toate avantajele din experienţele care vor veni în calea sa, doar dacă el se simte în siguranţă din punct de vedere emoţional.”

Iar pentru aceasta el trebuie să se simtă iubit necondiţionat, aş adăuga eu.

Cu alte cuvinte, cu cît un copil este mai iubit, cu atît va fi mai inteligent, nu mai răsfăţat, aşa cum este prejudecata populară.

Am auzit odată o ”zicală” populară care m-a înfiorat, emisă chiar de o mamă: ”Copilului trebuie să îi arăţi că îl iubeşti doar cînd doarme.” Da, dacă vrei ca odată ajuns adult să îşi omoare nevasta pentru că supa nu e caldă, sau să îşi scalpeze fratele pentru 50 cm de teren.

(În caz că vă întrebaţi, voi traduce în continuare cartea. Abonaţi-vă 🙂 )

Reclame

From → Părinţeală

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Cooking Without Limits

Food Photography & Recipes

Ce să gătesc azi

''Caietul'' meu cu rețete, organizat pe categorii.

Cecile's Cuisine

A Blog about Easy, Healthy yet Delicious Recipes for Working Moms like me.

40 Something

What's next?

Zona de criza

In si dincolo de crize

Sergiu Somesan

Proza fantastica si SF

Jurnal de Cafenea

i m p e r f e c t i u n i, by takiss

DermPath Daily

Devoted to what everyone loves to see more of...SKIN!

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

Bisofficiallan

World in your eyes!

Lucy Visinescu's Blog

Informatii si sfaturi despre dinti si nu numai

Violeta Balan

De la o zi la alta

Semizeea

Cine poate sau are curaj să încerce să-i răpească femeii plăcerea de a se contrazice, de a se răzgândi și încă a avea dreptate, de a acționa contrar logicii proprii?

COJOCARII

Blog de Familie

%d blogeri au apreciat asta: